Uprawa szpinaku na balkonie, naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Szpinak  – samo zdrowie i… niemiłe wspomnienie z przedszkola 🙂 Takich, którzy lubili zieloną paćkę, no cóż… nie znam. Szczęście, że człowiek w końcu dorasta i do smaków podchodzi z rozumem, a nie tylko wzrokowo.

Ponieważ i ja, jako osoba dorosła i „rozumna” lubię szpinak postanowiłam zasiać go na balkonie. Wykiełkował i rośnie, powoli wprawdzie, ale mamy dopiero czerwiec, myślę więc, że spokojnie zdąży być zjedzony.

Uprawa szpinaku w pojemnikach

Uprawa szpinaku w pojemnikach

Uprawa szpinaku na balkonie

Uprawa szpinaku na balkonie

Szpinak nowozelandzki - uprawa

Szpinak nowozelandzki – uprawa

Szpinak po deszczu

Szpinak po deszczu

 

Rozmiar mojego szpinaku nie pozwala jeszcze na jego zjedzenie, ale na targu można za przyzwoite pieniądze kupić piękne liście. Co z nich zrobić? Na przykład NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I SZPINAKIEM. Danie szybkie i pyszne. Wystarczy:

  • usmażyć naleśniki według własnego przepisu
  • szpinak umyć odłamując łodyżki i odrzucając uszkodzone liście, pokroić niezbyt drobno
  • na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i smażyć go około 4-5 minut, do widocznego „skurczenia”
  • dodać posiekany czosnek i rozkruszony biały ser
  • doprawić solą i pieprzem
  • chwilę smażyć do połączenia składników, ale nie za długo
  • przełożyć na usmażone naleśniki i zawinąć według upodobań
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Proszę rozwiąż proste równanie:) *