Chcecie mieć własną cebulkę do porannej jajecznicy? Świeżutką, pachnącą i za darmo? Spróbujcie ją samodzielnie wyhodować na parapecie. To nic trudnego.
Jak wyhodować cebulę w doniczce w kilku krokach
- W sklepie ogrodniczym lub na targu znajdziecie małe cebulki dymki na wagę, wystarczy porządna garść
- Doniczkę wypełnijcie specjalną ziemią do uprawy warzyw (znajdziecie na allegro)
- Cebulki posadźcie ciasno, jedna obok drugiej, lekko wciskając je w ziemię, tak około pół centymetra
- Podlejcie i czekajcie na plony
Korzyści z samodzielnej uprawy są duże: posiekana cebulka jest idealna do jajecznicy, kanapek, jako dodatek do surówek i sałatek, a oprócz tego jest znakomitym narzędziem edukacyjnym, jeśli ktoś ma dzieci. Szczypior rośnie bardzo szybko, dlatego jest ciekawym zjawiskiem do obserwowania. Dzieci codziennie widzą postępy, nie nudzą się oczekiwaniem.
Poza tym smak takiej cebulki jest zupełnie inny niż tej kupowanej, która zwykle jest gorzka i śmierdząca.
Na moim parapecie już się zieleni 🙂