Wiem, że Ameryki nie odkryję, ale tej porady nie może zabraknąć na blogu o prowadzeniu domu.
Zwarzone ciasto, zwarzona masa czy zwarzony krem, w każdym przypadku chodzi o to samo – pod wpływem nie wiadomo do końca czego, masa rozwarstwia się i zamiast gładkiej konsystencji zamienia się w grudki. Ile z Was wpadło w takiej sytuacji w panikę? Wyjątkiem nie jestem, też wściekałam się wielokrotnie. Niepotrzebnie – jest sposób – banalny i w 100% skuteczny!
Zwarzoną masę przelać do metalowego garnka lub naczynia żaroodpornego i ustawić nad innym garnkiem z gotującą się wodą. Parująca woda plus mieszanie przywrócą masie właściwą konsystencję. NAPRAWDĘ DZIAŁA!
z nieba mi spadłas, tyle razy wylewałam zwarzoną paćkę, dzięki 🙂
Właśnie uratowałaś urodzinowe ciasto mojej córy! Dziękuję!
Totalnie nie działa. Od pary wodnej wszystko rozdzielilo sie jeszcze bardziej. Masa to wyrzucenia. Do tego zmieniła kolor na żółty.
Potwierdzam, że działa !!!!!!! Dziękuję