Co zrobić z psującymi się, obitymi, pękniętymi owocami

Sprawa jest prosta, nie wymaga długich opisów.

Uszkodzone owoce lub takie, które dopiero zaczynają gnić, ale jeszcze szkoda nam ich wyrzucić, trzeba umyć, wyciąć gnijące fragmenty, usunąć pestki i ugotować z nich kompot.

Psujące się czereśnie

Psujące się czereśnie

Pęknięta śliwka

Pęknięta śliwka

Zgnieciona morela

Zgnieciona morela

Zgniecione maliny

Zgniecione maliny

Uszkodzone owoce

Uszkodzone owoce

Jak ugotować kompot? Do garnka wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia, wrzucić owoce i wsypać cukier według uznania. Znów doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Gotowe!

Kwestia proporcji jest indywidualną sprawą. Jeśli kompot ma być mocny, bardziej aromatyczny owoców trzeba dodać więcej niż w przypadku delikatniejszej wersji.

Proste, oszczędne i zdrowe. Moje dzieci nie wyobrażają sobie obiadu bez kompotu.

Kompot gotuję również zimą, zawsze z mrożonych owoców. Nie robię tzw. słoików, ponieważ wydaje mi się, że czuję w smaku… gumę z nakrętki. Poza tym łatwiej mi komponować kompoty wieloowocowe (brzmi górnolotnie, a chodzi o zwykłe wrzucanie do garnka tego, co akurat moja ręka złapie w zamrażarce). Zadziwiająco pyszne smaki powstają na przykład z połączenia malin, śliwek i rabarbaru.

Poniżej kompot ze śliwek, malin, moreli i czereśni.

Kompot wieloowocowy

Kompot wieloowocowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Proszę rozwiąż proste równanie:) *