Z czym jeść awokado – szybka kanapka

Kanapka z awokado, pomidorem i cebulką

Kanapka z awokado, pomidorem i cebulką

Szybka i barrrrdzo smaczna kanapka z awokado zamiast masła, z pomidorem i cebulką. Polubicie po pierwszym spróbowaniu i zawsze będzie pojawiać się w Waszych myślach, gdy zapragniecie przekąsić coś lekkiego i zdrowego.

Ile razy w sklepie mijaliście awokado? Na pewno wiele razy. Też przechodziłam obojętnie, aż zasmakowałam i polubiłam. W naszym domu pojawia się od niedawna i uważamy ją za numer 2 po innej kanapce, o której wkrótce napiszę.

Składniki kanapki

  • dojrzałe awokado, powinno uginać się pod palcami, mieć mazistą konsystenję podobną do masła; jeśli kupicie twarde, musi poleżeć kilka dni najlepiej zawinięte w papier śniadaniowy, wówczas samo dojrzeje i zmięknie
  • pieczywo, najlepiej smakuje chleb razowy lub żytni
  • pomidor, najlepszy w sezonie, wiadomo, ale w Lidlu i w Kauflandzie znajdziecie pomidory rzymskie za około 4 – 5 pln za 6 sztuk, całkiem dobre i pachną… pomidorami
  • cebulka dymka lub piórka normalnej cebuli, albo por

 

Jak przygotować kanapkę

  • awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ, rozsmarować na kromce
  • ułożyc plastry pomidora i cebulkę
  • posypać solą i pieprzem

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Proszę rozwiąż proste równanie:) *