Szybka i barrrrdzo smaczna kanapka z awokado zamiast masła, z pomidorem i cebulką. Polubicie po pierwszym spróbowaniu i zawsze będzie pojawiać się w Waszych myślach, gdy zapragniecie przekąsić coś lekkiego i zdrowego.
Ile razy w sklepie mijaliście awokado? Na pewno wiele razy. Też przechodziłam obojętnie, aż zasmakowałam i polubiłam. W naszym domu pojawia się od niedawna i uważamy ją za numer 2 po innej kanapce, o której wkrótce napiszę.
Składniki kanapki
- dojrzałe awokado, powinno uginać się pod palcami, mieć mazistą konsystenję podobną do masła; jeśli kupicie twarde, musi poleżeć kilka dni najlepiej zawinięte w papier śniadaniowy, wówczas samo dojrzeje i zmięknie
- pieczywo, najlepiej smakuje chleb razowy lub żytni
- pomidor, najlepszy w sezonie, wiadomo, ale w Lidlu i w Kauflandzie znajdziecie pomidory rzymskie za około 4 – 5 pln za 6 sztuk, całkiem dobre i pachną… pomidorami
- cebulka dymka lub piórka normalnej cebuli, albo por
Jak przygotować kanapkę
- awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ, rozsmarować na kromce
- ułożyc plastry pomidora i cebulkę
- posypać solą i pieprzem
Smacznego!