W naszym domu po obiedzie zawsze musi być deser. Przesłodzone półśrodki ze sklepowych półek sprawdzają się awaryjnie, ale największe szczęście dla podniebienia to deser domowej roboty. Mam kilka pomysłów na szybkie desery, oto jeden z nich – domowe biszkopty.
Czas przygotowania: maksymalnie 10 minut
Czas pieczenia: około 10 – 15 minut, zależy od piekarnika
Składniki na porcję dla 4 osób:
- 3 jajka
- 3 łyżki zwykłego cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- Oddzielone od żółtek białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać przez 2 minuty. Następnie dodać żółtka i miksować przez około 3 minuty. Na koniec wsypać przesiane mąki i wymieszać delikatnie.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść łyżką porcje ciasta nadając im dowolny kształt. Posypać przed pieczeniem cukrem pudrem dla ładniejszej skórki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 – 15 minut (sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony).
Podając biszkopty dodaję do nich domową bitą śmietanę (2 minuty) i owoce lub serekmascarpone wymieszany z cukrem pudrem i rozpuszczoną gorzką czekoladą (5 minut).
Świetnie sprawdza się również jako słodycz w śniadaniówce szkolnej.