Jak wyczyścić piekarnik domowym sposobem

Domowe sposoby na czysty piekarnik? Proszę bardzo! Przetestowałam i wiem, że można wyczyścić nawet najbardziej brudny piecyk przy użyciu płynu do naczyń, sody i octu; prawie ekologicznie, a na pewno zdrowiej niż środkami chemicznymi dostępnymi w sklepach.

Domowe sposoby czyszczenia piekarnika

Domowe sposoby czyszczenia piekarnika

Cały proces trwa przez noc (namaczanie) i przez około trzy godziny (czyszczenie i wypalanie), przy czym drugi etap zależy od stopnia zabrudzenia. Mój piekarnik był NIEMOŻLIWIE brudny, dlatego te dwie godziny na szorowanie to maksymalny czas wytężonej pracy. Jak wygląda praktyka:

Etap 1 – NAMACZANIE

Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień czyszczenia, należy połączyć w dość dużym naczyniu poniższe składniki:

  • pół szklanki płynu do naczyń
  • torebkę sody oczyszczonej (dostępna w każdym sklepie spożywczym)
  • pół szklanki octu

Naczynie musi być duże po to, aby zachądzące między składnikami reakcje nie spowodowały wypłynięcia mikstury.

Odczekać, aż powstała piana opadnie, rozgrzewając w tym czasie piekarnik do około 50 stopni.

Przygotowaną mieszankę trzeba dokładnie, najlepiej przy użyciu gąbki kuchennej, rozprowadzić wewnątrz piekarnika, na rusztach, blachach i drzwiczkach. Szczególną uwagę należy skupić na elementach szklanych, dlatego, że czyszczą się one zdecydowanie trudniej niż metalowe części.

Ostatni krok, to zamknąć piekarnik i czekać do rana.

Etap 2 – CZYSZCZENIE

Rano wlać do miski bardzo ciepłą wodę i namoczoną w niej gąbką (ostrą stroną) czyścić piekarnik. Brud nie schodzi po jednym przetarciu, ale bez większego problemu da się usunąć, trzeba tylko trochę się pomęczyć i wykazać cierpliwością w usuwaniu setek małych przypalonych kropeczek.

Z mojego doświadczenia wynika, że czyszczenie drzwiczek może zmęczyć, ale już szyny, blachy i ruszta, może nie relaksują, ale dają wytchnienie po czyszczeniu szklanych elementów.

Czyszcząc drzwiczki, konieczne jest rozkręcenie i wyjęcie wewnętrznej szyby. Nie jest to trudne, a z pewnością warte wysiłku.

Najgorszą i najnudniejszą częścią czyszczenia jest płukanie (nie zniechęcajcie się). Pół szklanki płynu do naczyń samo nie zejdzie. Pomoże chłodna woda… dużo wody i duża szmatka, którą po prostu trzeba zbierać płyn. Nie wolno przy tym wykonywać zbyt wielu ruchów, bo powstaje wówczas nieproszona piana. Może się zdarzyć, że nie uda się wszystkiego dokładnie wypłukać, po to jednak jest ostatni etap.

Etap 3 – WYPALANIE

Ekologicznie czy nie, pozostałości po myciu trzeba najzwyczajniej w świecie wypalić wysoką temperaturą. Trzeba włączyć piekarnik na 250 stopni i pozostawić w tym stanie na około godzinę. Będzie brzydko pachniało (śmierdziało), będzie się dymiło, ale innego wyjścia nie ma. Dlatego najlepiej zaplanować mycie na porę roku pozwalającą na szerokie otwarcie okien.

Mój piekarnik wygląda jak nowy, nie mogłam się nacieszyć idealnie przezroczystą szybą i błyszczącym wnętrzem.

Kilka zdjęć dla udowodnienia i zachęty

Piekarnik przezd myciem - WSTYD

Piekarnik przed myciem – WSTYD

Czysty piekarnik

Czysty piekarnik

Zabrudzone szyny teleskopowe

Zabrudzone szyny

Czyściuteńkie szyny

Czyściuteńkie szyny

Brudne!!! drzwiczki od piekarnika

Brudne!!! drzwiczki od piekarnika

cudnie przezroczyste drzwiczki od piekarnika

Cudnie przezroczyste drzwiczki od piekarnika

17 komentarzy do “Jak wyczyścić piekarnik domowym sposobem

    1. TomSzcz1_admin Autor wpisu

      Nefka – naprawdę jak nowy, cieszyłam się jak dziecko patrząc na piekące się ciasto… za zupełnie przezroczystą szybą 🙂

      Odpowiedz
  1. Akai

    Z piekarnikami już tak jest, są strasznie uciążliwe. Ja zazwyczaj tylko gotuje, bo to najzdrowsza forma, ale bez pieczenia się nie obejdzie, bo wiadomo sam w domu nie mieszkam, a.bratu brudny piekarnik w niczym nie przeszkadza, co z tego, że dymisji, bo stary tłuszcz się przydała,.co z tego, że to m.in rakotworcze, więc raz na jakiś czas się poświęce i umyje piekarnik.

    Odpowiedz
  2. Kasik

    Witam. Po nagrzaniu piekarnika rozumiem że go wyłączyć i zostawić na noc wyłączony ? Bo jakoś nie widzę sensu aby na całą go zostawić włączonego.

    Odpowiedz
  3. Ewelina

    Super poradnik i biorę się za czyszczenie. Ale co do mycia to najpierw rozgrzać piekarnik i namoczyć czy odwrotnie?

    Odpowiedz
  4. Mateusz

    Najbardziej przystępny opis tej domowej procedury, który znalazłem w polskim Internecie. Dziwię się pytaniom w komentarzach, dość zaskakujących, gdyż procedura pracy jest opisana bardzo zrozumiale. Na innych stronach dopiero mają problemy z logiką i j. polskim… Mój piekarnik po w/w czynnościach może nie jest jak nowy, ale na pewno tak wygląda przy pierwszym kontakcie 😉 Zabrudzeń takich jak przypalenia i zwęglone resztki jedzenia ciężko się pozbyć, nawet szorując skrobakiem, stąd każdemu polecam stosowanie takiej procedury jak opisana w artykule przynajmniej kilka razy w roku, a na pewno zawsze, gdy piekarnik się zabrudzi. Wtedy konieczne będzie minimum siły i pracy, a efekt będzie maksymalny, zamiast 3 godzin szorowania, jak w moim przypadku – gdyż mój piekarnik wyglądał bardzo podobnie jak ten ze zdjęć autora/autorki.

    Odpowiedz
  5. Anna

    Metoda beznadziejna. Chyba że ktoś lubi przez dwa dni walczyć z powstałą z zaschniętej papki morzem piany, której ostatecznie i tak się do końca nie pozbędzie. Lepsze efekty, w przypadku mojego lekko przypalonego piekarnika, osiągnęłabym zwykłym wyszorowaniem go, co zajęłoby mi znacznie mniej czasu, który poświęciłam na bezsensowne usuwanie piany. ZDECYDOWANIE ODRADZAM!

    Odpowiedz
  6. Monia

    Dziękuję za podzielenie się z nami tą metodą! Właśnie czyszczę piekarnik w ten sposób już po raz trzeci i wiem, że jutro będzie jak nowy. Dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Proszę rozwiąż proste równanie:) *