Jak uratować zwarzony krem do ciasta

Jak uratować zwarzony krem

Jak uratować zwarzony krem

Wiem, że Ameryki nie odkryję, ale tej porady nie może zabraknąć na blogu o prowadzeniu domu.

Zwarzone ciasto, zwarzona masa czy zwarzony krem, w każdym przypadku chodzi o to samo – pod wpływem nie wiadomo do końca czego, masa rozwarstwia się i zamiast gładkiej konsystencji zamienia się w grudki. Ile z Was wpadło w takiej sytuacji w panikę? Wyjątkiem nie jestem, też wściekałam się wielokrotnie. Niepotrzebnie – jest sposób – banalny i w 100% skuteczny!

Zwarzoną masę przelać do metalowego garnka lub naczynia żaroodpornego i ustawić nad innym garnkiem z gotującą się wodą. Parująca woda plus mieszanie przywrócą masie właściwą konsystencję. NAPRAWDĘ DZIAŁA!

podpis

4 komentarze do “Jak uratować zwarzony krem do ciasta

  1. Karolcia

    Totalnie nie działa. Od pary wodnej wszystko rozdzielilo sie jeszcze bardziej. Masa to wyrzucenia. Do tego zmieniła kolor na żółty.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Proszę rozwiąż proste równanie:) *